Winnaar KNX innavation award 2017

Domotechnology heeft de KNX innovation award 2017 gewonnen.

Bij de automatisering van deze luxe woning met bijgebouwen draaide alles om comfort en beleving. Vanzelfsprekend wilden de bewoners ook een zorgeloze en doelmatige bediening. Met de systemen die Domotechnology hier realiseerde, is aan al deze voorwaarden voldaan. Het resultaat is een project met een enorme diversiteit aan KNX-producten, van maar liefst 19 KNX-fabrikanten, en diverse integratiehoogstandjes.

In deze prachtige woning zijn praktisch alle standaard functies geïntegreerd, zoals verlichting, screens, verwarming en koeling, sferen maar ook een bi-directioneel te bedienen multi-room audiosysteem. Daar bleef het niet bij want ook de TV’s en home cinema’s zijn in het systeem opgenomen, evenals een bi-directionele koppeling naar zwembaden, jacuzzi, hammam en de alarminstallatie. Het betekent dat vrijwel alle techniek integraal onder één KNX-automatiseringssysteem valt. Daardoor is het ook mogelijk om energieverbruik te optimaliseren, foutmeldingen van de diverse systemen te bundelen en op technische pagina’s in de iPad visualisatie te tonen.

Geavanceerde verlichtingsturing

De regeling van de verlichting is in dit project geavanceerder dan je op het eerste gezicht wellicht zou verwachten. Door de verschillende type, zoals gewone halogeen spots maar ook veel LED-verlichting, is er een aansturing via LED-dimmers, stroomdimmers (350 of 700mA), PWM dimmers en 0-10V dimmers. En die complexiteit zien we ook bij de verwarming, met een Dimplex warmtepomp voor vloerverwarming en -koeling, aangestuurd door KNX-thermostaten. Tevens is er een hoogrendement cv-ketel. In een geavanceerde regeling verwarmt de warmtepomp zo duurzaam mogelijk de ruimtes maar ook het zwembad, en springt de cv-ketel bij als het noodzakelijk is. Ook de gashaarden kunnen via de KNX-installatie worden bediend en centraal uitgeschakeld. Voor het ventilatiesysteem is er via een Modbus RTU gateway een koppeling naar KNX gemaakt.

Omvangrijke AV-installatie

De AV-installatie in de woning maakt gebruik van Speakercraft en RTi multi-room versterkers die 56 zones bedienen. Ook de TV's en andere bronnen zijn centraal aangestuurd via een KNX-Atlona gateway. Omdat ook de televisie- en projectorliften zijn gekoppeld, kan de bewoner met één druk op de knop de TV inschakelen, de juiste bron selecteren, de lift aansturen en de multi-room versterker op de juiste bron zetten. Uiteraard ontbreekt in dit project een home theater niet, waarbij systeem en de indirecte RGB verlichting en sterrenhemel allemaal via KNX regelbaar zijn.

Integratie van alarm binnen KNX

Om maximale veiligheid te creëren is ook het alarmsysteem binnen KNX geïntegreerd. Op de visualisatie zijn alle zones en hun status te zien. Ter geruststelling van de klant zijn ook verscheidene waterdetecties voorzien, inclusief detectie van defecten aan de pompen en sensoren. Geen overbodige luxe, omdat deze woning over zwembaden beschikt, waarvoor KNX de bediening en statussen van rolluik, verlichting, gewenste temperatuur, fonteinen, jets, RGB-verlichting, watervallen, waterniveau en de verwarmingsinstallatie voor zijn rekening neemt. Ook in het wellnessgedeelte stuurt KNX, in de hammam bijvoorbeeld, de voorverwarming, de watervallen, RGB-verlichting en na gebruik ook de ontvochtiging.

Alle bediening binnen één app

Deze complexe maar vooral integrale en complete automatisering vereist een eenvoudige en heldere bediening. Domotechnology creëerde dit via één app, de iViewer 4 app van commandfusion, met een zelf ontwikkelde gateway naar KNX. In de volledige installatie zijn drie visualisatiegateways voorzien die strategisch verdeeld zijn over de gebouwen waardoor deze, indien nodig, onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Voor de klant is dit niet zichtbaar doordat de visualisatie overschakelt naar de juiste gateway van het gebouw waar hij iets wilt bedienen. Op wens van de klant kan hij zijn domotica- en camera-installatie via een beveiligde verbinding overal ter wereld bedienen.

Winnaar KNX innavation award 2017

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x